ČAJ MASLAČAK LIST 80GR
Opis
MASLAČAKLatinski naziv i familija : Taraxacum officinale Weber (Asteraceae) Opis : Biljka je sa mlečnim sokom, listovi su lancetasti, duboko, nepravilno, testerasto usečeni, sakupljeni u prizemnu rozetu. Cvetovi su žuti, papus beo, koren je vretenast, uzduž naboran, sivomrk. Kosmopolitska je vrsta Evroazijskog porekla, raste na mezofilnim livadama, pašnjacima i travnjacima urbanih područja. Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen list (Taraxaci folium) i koren (Taraxaci radix) Hemijski sastav : Gorke supstance, triterpeni, flavonski glikozidi, inulin (do 40% u korenu starijih biljaka u jesen), fitostroli, vitamin A, karotenoidi Upotreba : Kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva. Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa. Takođe se koristi : Sveži listovi rozete mladog maslačka skupljeni u proleće pre cvetanja biljke koriste se za pripremanje salate, a pržen samleven koren maslačka kao zamena ili dodatak kafi. Ograničenja u upotrebi : Može izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba. Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati i pustiti da ključa 5 minuta i ostaviti da stoji 10 minuta a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela. Kafenu kašiku lista maslačka preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 min. Procediti i piti 3 puta dnevno po šolju čaja.Maslačak ( Taraxaci herba ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 13, 37Pakovanje :80g
- Stock: In Stock
- Model: 20007240