Svako od nas teži „savršenoj“ koži, ujednačenom tenu, bez crvenila, mitisera, akni, proširenih pora, bora i staračkih fleka. Međutim, svi mi imamo neku nesavršenost na koži koju bismo najradije otklonili „magičnim štapićem“ (kada bi to bilo moguće). Užurbani način života, hrana koju jedemo, vazduh koji udišemo, nedostatak sna i naravno genetika i brojni drugi faktori određuju stanje naše kože.

Da li postoji „čarobni štapić“ za ekcem? Pa hajde da proverimo.


Ekcem, odnosno atopijski dermatitis, je nezarazno stanje kože sa genetskom predispozicijom. Koža atopičara je suva, crvena, svrbi, i stanje se pogoršava u zimskim mesecima. Ekcem se najčešće prvi put ispolji do pete godine života, a dve trećine dece sa ekcemom prevaziđe ovaj problem do adolescencije. Osobe koje imaju celijačnu bolest (netoleranciju na gluten) imaju veću sklonost ka ekcemu.

Bitno je znati da ekcematozna koža ima manju količinu kateliticina, koji ne dozvoljava rast patogenih bakterija, zbog čega su upravo ove osobe sklone infekcijama kože. Preko 90% ljudi sa ekcemom ima i udruženu infekciju Staphylococcus aureus-om.

Kod ekcematozne kože najbitnije je ponovo izgraditi njenu prirodnu barijeru, sprečiti svrab, ne dozvoliti rast bakterija i omogućiti joj da se regeneriše. U ponovnom uspostavljanju normalne kožne barijere pomaže nam Chamomille mleko, mleko na bazi kamilice koje blago hladi, pruža trenutno olakšanje i omekšava suvu kožu. Biljni balzam E, sa vitaminom E, vraća koži lipide i podstiče njenu reparaciju. Noćurak biljna krema, sa uljem žutog noćurka na duže staze održava kožu zdravom. Međutim, potrebno je vreme. U zimskog periodu koji nam predstoji moramo se naoružati strpljenjem i na pravilan način tretiratu suvu, atopičnu kožu.

Prepoznajte pogoršanje ekcema


Osim Staphycoccus aureus-a, na atopičnoj koži može doći do prekomernog rasta Candide, koja se često razvija na toplim i vlažnim pregibima. Ređi slučaj je Herpes simplex koji može da izazove težak oblik infekcije tzv. Ekcem herpeticum.
Pogoršanje ekcema infekcijom prati iznenadno pogoršanje stanja kože, izrazito crveniloi jak svrab. U nekim slučajevima može doći do stvaranja gnoja, porasta temperature i otoka žlezda (veoma retko).

Infekciju na koži je potrebno izlečiti, kako bi se koža regenerisala. Bakterijska infekcija se leči antibiotskom kremom ili mašću, u nekim slučajevima potrebna je i oralna primena antibiotika uz upotrebu antiseptika za kožu. Gljivične infekcije se tretiraju topikalnim antimikoticima, dok virusne infekcije, koje predstavljaju najteži oblik infekcije, zahtevaju primenu oralnih antivirotika. Lekar, naravno, prepisuje neophodnu terapiju.
Ishrana kod atopične kože


Još uvek se ne zna pouzdano koliko stvarno uključivanje ili isključivanje nekih namirnica pomaže koži sa ekcemom. Deci mlađoj od 3 godine pomažu promene u ishrani, kao što su izbacivanje belog brašna i šećera. Drugim rečima, nije samo hrana okidač za ekcem, već je udruženo više faktora.
Može biti korisno vođenje dnevnika šta je dete jelo i praćenja stanja kože. Ukoliko dođe do češanja, abdominalnog bola i crvenila, može se reći da je to uzrokovano namirnicama koje je dete konzumiralo. Najčeše su to kravlje mleko, jaja, soja, ali i mnoge druge namirnice.
Ukoliko se posumnja da su neke namirnice okidači ekcema, potrebno ih je isključiti na 2 do 6 nedelja, kako bi se popravilo stanje kože. Nakon tog perioda, postepeno se iste namirnice uključuju i posmatra se da li će doći do reakcije na koži.


I gde se nalazi „čarobni štapić“? Pa, u nama. Izborom odbovarajućih preparata, kontinuiranom upotrebom kupke bez deterdženata, pravilnom negom i stalnim hidriranjem kože, izborom namirnica bogatim vitaminima, nošenjem pamučne i izbegavanjem uske garderobe, nedozvoljavanjem da se razvija infekcija i brzim reagovanjem na infekciju, doći ćemo do „čarobnog štapića“. Biće potrebno vreme, ali krajnji rezulat je ono što treba da nas motiviše, a to je zdrava i lepa koža.