Kada razmišljamo o namirnicama koje utiču na nivo holesterola, uglavnom mislimo na one bogate zasićenim mastima. Iako je istina da ove namirnice, zajedno s onima koji sadrže i trans masti, povećavaju nivo lošeg (LDL) holesterola više od ostalih, to sigurno nisu jedini faktori na koje treba obratiti pažnju.

Istraživanje uticaja Šećera na kardiovaskularne bolesti

Jedno se istraživanje često navodi kao dokaz uticaja šećera na nivo holesterola. Istraživači su otkrili da je konzumiranje šećera povećalo nekoliko markera za kardiovaskularne bolesti.

Utvrdili su da ljudi koji unose više dodanih šećera imaju niži „dobar“ holesterol ili lipoprotein visoke gustoće (HDL). HDL zapravo deluje na preuzimanje „lošeg“ holesterola ili lipoproteina niske gustoće (LDL) i transportuje ga u jetru. Dakle, želimo da nivo našeg HDL-a bude visok.

Takođe su otkrili da su ti ljudi imali viši nivo triglicerida. Bilo koji od ovih faktra može povećati rizik od bolesti srca i krvnih sudova.Trigliceridi se ne rastvaraju u krvi, kao ni holesterol. Kreću se po vašim krvnim sudovma, gde mogu oštetiti zidove arterija i izazvati aterosklerozu, što predstavlja faktor rizika za moždani udar, srčani udar i druge kardiovaskularne bolesti.

Kontrolisanje unosa šećera

Naučite prepoznati šećer na etiketama hrane. Šećer neće uvek biti naveden kao takav na etiketama hrane. Sastojcima poput kukuruznog sirupa, meda, šećera iz slada, melase, sirupa, zaslađivača kukuruza i svih reči koje završavaju sa “ose”(eng) tj."oze" (poput glukoze i fruktoze) dodatni su šećeri.

Pronađite adekvatne zamene. Nisu sve zamene za šećer jednake, a neke imaju svoje rizike. Stevia je zaslađivač na biljnoj osnovi koja je prava alternativa šećeru, za razliku od agave i meda, koji i dalje sadrže molekule šećera.

Posebno treba obratiti pažnju na sokove, gazirana pića i alkohol koji sadrže visok nivo šećera. Na slici je prikazan nivo šećera u različitim alkoholnim pićima.

Šta možemo sami...

Osim dijete i fizičke aktivnosti, postoje i određeni prirodni preparati koji mogu uticati na smanjenje lošeg i povećaje dobrog holesterola. To su preparati koji sadrže ulje račića RED OMEGA, Izvor kril ulja je antarktički kril (Euphausia superba) koji predstavlja vrstu morskih račića. Kril pripada zooplanktonskim organizmima, sa najvećom biomasom na svetu, koji se mogu naći u dubokim, bistrim vodama Antarktika Fаrmаceutski oblik Meke kapsule Dejstvo Kril ulje je bogat izvor dugo-lančanih polinezasićenih masnih kiselina i moćnog prirodnog antioksidansa – astaksantina. Omega 3 masne kiseline su polinezasićene masne kiseline u obliku fosfolipida, što rezultira njihovim boljim iskorišćenjem. Omega 3 masne kiseline se unose hranom, zato što ih ljudsko telo ne proizvodi. Omega 3 masne kiseline štite od pojave mnogih bolesti. One smanjuju nivo holesterola i triglicerida, koji su odgovorni za pojavu srčanih oboljenja i ateroskleroze, ali isto tako smanjuju i rizik od pojave t Astaksantin je moćan antioksidans (mnogo jači od vitamina E i koenzima Q10) koji štiti nezasićene masne kiseline od dejstva slobodnih radikala i tako štiti organizam od ateroskleroze. Indikаcije Red Omega 3 je dodatak ishrani namenjen za prevenciju srčanih oboljenja i aterosklerotskih promena.

Zaključak

  1. Jedite što više voća i povrća jer su oni najbolji izvor vlakana koja mogu smanjiti nivo lošeg LDL holesterola.
  2. Izbegavajte prerađenu hranu koja može biti izvor skrivenih šećera.
  3. Izbegavajte trans-masti koje se nalaze u prženoj i konzerviranoj hrani.