Predstavljamo vam 10 načina kako da sprečite pojavu (novih) akni:

1. Redovno čistite kožu. Umivajte se 2 puta dnevno, specijalnim spunima, kao što je Vallery Sindet ili Tečni sapun, koji temeljno čiste, a ne isušuju kožu,

2. Koristite losione i tonike koji čiste i hidriraju kožu. U slučaju akni, nekada se koristiti agresivna sredstva za lice koja mogu isušiti kožu, zato ne zaboravite da uporedo koristite i Tonik koji će obezbediti adekvatnu hidrataciju.


3. U slučaju pojave akni, posavatujte se sa vašim farmaceutom šta možete koristiti od preprata za tretman akni, kao što su preparati na bazi salicilne kiseline, benzoil peroksida i slično.

4. Šminka koju koristite mora biti nekomedogena, što znači da ne zatvara pore. Tečni puder obavezno skinite pred spavanje i obezbedite koži period regeneracija. Kada ste na odmoru ili raspustu, odmorite kožu od šminke.

5. Preparati za kosu su podjednako važni. Ukoliko imate masnu kosu, redovno je perite, jer masna kosa utiče i na stanje lica. Ukoliko imate dugu kosu, trudite se da je sklonite sa lica.


6. Jako važno! Ne dirajte lice prljavim rukama. Ne dodirujte lice ako ste napolju, u gradskom prevozu, jer na taj način bakterije mogu doći u kontakt sa kožom lica i dovesti do pojave novih bubljica i akni.

7. Ne izlažite se jakom suncu. Pogotovo kod upaljenih bubica i akni, sunce može dovesti do pojave fleka (hiperpigmentacija). Izbegavajte jako sunce tokom leta i koristite zaštitni faktor. Ne zaboravite da je i na planina UV zračenje jače, ukoliko idete na zimovanje, takođe vam je potreban zaštitni faktor.


8. Hranite se zdravo, izbegavajte slatkiše, brzu hranu, mesne prerađevine. Hrana bogata šećerom je okidač za pojavu novih akni. Povećajte unos sirovog voća i povrća, žitarica i obavezno ribe.

9. Svakodnevno vežbajte, šetajte, povećajte svoju fizičku aktivnost.

10. Oslobodite se stresa (koliko je to moguće), meditirajte, razmislite šta vam uzrokuje stres tokom dana i pokušajte da izađete na kraj sa tim. U praksi ovo nije tako jednostavno, ali mnoge strudije su pokazale da stres značajno utiče na pojavu akni, zato pokušajte da pronađete rešenje.